QR5 rüzgar türbinleri- quietrevolution

GadgetGrid de İngiliz quietrevolution firmasının QR5 modeli rüzgar türbinleriyle ilgili iletiyi okuyunca hemen kendi blogumdan da bu ürüne bir link vermek istedim. Son günlerde siteme rüzgar enerjisi ile ilişkili arama kelimeleri aracılığıyla gelen ziyaretçilerin sayısında bir artış oldu ve konuyla ilgilenenler arasında bu yenilikçi rüzgar değirmeni tasarımını henüz görmemiş olanlar olabilir.

QR5in en büyük özelliği rüzgar türbininin klasik formda değil helezonik biçimde geliştirilmiş olması. Bu tasarım sayesinde rüzgarın yönünün sürekli değiştiği ve rüzgar hızının zaman zaman yetersiz olduğu coğrafyalarda (özellikle kentleşmiş alanlar ve binalara yakın noktalarda) sadece yatay eksende işleyen klasik rüzgar değirmenlerine göre 20-40% daha fazla verim sağlandığı öne sürülüyor! Aynı zamanda ürünü oluşturan parçaların tasarımında aerodinamik kriterlere önem verilerek değirmenin ses ve sarsıntı yaratmaması amaçlanmış.

Kentsel alanlarda kullanılabilecek QR5 ve benzeri ürünlerin en büyük avantajı küçük ölçekli ve modüler uygulamaları olanaklı kılmaları. Aşağıdaki örneklerde görüleceği gibi bu ürünü reklam panosundan heykel benzeri  kentsel mobilyalara kadar değişik kullanımlara entegre etmek mümkün olabiliyor.

quietrevolution - küçük ölçekli elektrik üretimi

Küçük ölçekli elektrik üretiminin İngiltere’de 2050 yılında toplam kullanımın 30-40%i karşılayabileceği ve önümüzdeki yıllarda bu tür ürünlere yapılan yatırımların ekonomik olarak daha enteresan olacağı da quietrevolution sayfasında öne sürülmüş.

Benim de dikkatimi çekmek istediğim konu benzer araç ve yeniliklerin büyük enerji altyapı projelerine uyumsuz olmadığı ve özellikle yeni şehirleşen alanlar ve kırsal alanlarda kolaylıkla işletime koyulabilme avantajlarının ilginç bir fırsat olduğudur.

QR5 rüzgar türbinleri- quietrevolutionQR5 rüzgar türbinleri- quietrevolutionQR5 rüzgar türbinleri- quietrevolution

Technorati Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.