El Hierro adasında 100% yenilenebilir enerji

Greta‘nın bana yolladığı haber hoşuma gitti: ELPAIS.com – La isla de El Hierro, 100% renovable

Kısaca bahsedeyim.

Kanarya Adalarından çok fazla tanınmamış olan El Hierro adası yeni devreye giren kombine rüzgar değirmeni parkı ve hidroelektrik santralı sayesinde enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir kaynaklar sayesinde elde edecek hale geldi.

Adaya kurulmuş olan rüzgar değirmenlerinin yarattığı elektrik enerjisi hem adanın genel ihtiyacını karşılamak hem de 700 metre yükseklikte bulunan bir volkanın haznesine denizden su pompalayacak motorları çalıştırmak için kullanılacak. Depolanan su (yani potansiyel enerji!) hidroelektrik santralının klasik türbinlerini hareketlendirmeye yarayacak. Bu sayede rüzgar olmadığı dönemler ve talep artışı sırasında elektrik ihtiyacını karşılamak mümkün olacak.

El Hierro çok büyük bir ada değil. Nüfusu ise 10bin civarında. Bu proje sayesinde adaya dışarıdan gemilerle taşınan 6bin ton dizel yakıttan tasarruf edileceği (40bin baril petrol) tahmin ediliyor. Yazıda projenin ada halkının enerji tüketimi ve çevre konusundaki duyarlılığını da arttırıp pekiştireceğinden de söz edilmiş. Atmosfere bırakılmayacan bilumum gazda cabası.

Akıllıca tasarlanmış benzer projelerin adalar ve coğrafi olarak izole kalmış diğer bölgelere uygulanması hem enerji sistemlerinin modülerleşmesini sağlayabilir hem de çok büyük enerji altyapı yatırımlarına olan bağımlılığı azaltacaktır. İlgilenenlerin dikkatine. (El Hierro projesinin toplam maaliyeti 55 milyon euro imiş.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.