Güneş gücü rüzgar hızı – Venturi eclectic ve Formula-G Türkiye yarışları

Xataka’da güneş enerjisi ve rüzgar gücüyle ilerleyen Venturi ‘eclectic’ isimli güneş ve rüzgar enerjisi sayesinde ilerleyen arabadan bahseden bu iletiyi buldum. Venturi’nin eclectic modelinin benzer deneylerden farkı Haziran 2007’de piyasaya sürülecek olması.

Venturi - eclectic - The 1st energy-autonomous vehicle

İlk aşamada 200 adet üretilecek Venturi eclectic’in fiyatı 31000$ olarak belirlenmiş. 2009 yılında seri üretime geçtiğinde fiyatın 18000$ a kadar inmesi planlanmış.

Xataka > Coche solar y eólico de Venturi – (Güneş ve rüzgar arabası Venturi)

Bu konuda Tübitak’ın düzenlediği Formula-G Türkiye Kupası Güneş Arabaları Yarışları da geliştirilmiş değişik tasarım ve çözümlerin denendiği enteresan bir ortamı Türkiye’de oluşturmuşa benziyor. Elde edilen tecrübeler ve denemelerin endüstriyelleşip, ürünleşmesi bir amaç olmalı.

ODTÜ Temiz Enerji Kulübünün (ODTÜ-TEK) sayfasından güneş enerjisi ile işleyen araçlar ve Formula.G ile ilgili gazete yazılarına ulaşabilirsiniz.

Formula-G Türkiye Kupası Güneş Arabaları Yarışları 2006

2006 yılındaki Formula-G yarışına katılımın ve ekipler arasındaki rekabetin ilk yıla (2005) göre bayağı arttığı anlaşılıyor. Takım sayısı artmış. Tübitak Formula-G sayfasında esprili markasıyla dikkat çeken Saguar (Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu SAGUAR Projesi) ekibinin Tübitak’a yolladığı dargınlıklar bitsin mektubu ise yarışın gerginliğinin pistten padoğa kadar sarktığını gösteriyor. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.