Seismac, Sismografi Yazılımı

Kakoky‘nin sayfasında MacBookları (ya da MacBook Pro) bir sismograf olarak kullanmaya sağlamak üzere geliştirilmiş SeisMac isimli bir sismografi yazılımıyla ilgili iletiyi okudum.

SeisMac sismografi yazılımı

MacBook’larda bulunan, düşme ve çarpmalara karşı bilgisayarın hard diskini vs. korumaya yönelik geliştirilmiş, Apple’in patentli teknolojisi Sudden Motion Sensor(ani hareket algılayıcı) aracılığıyla SeisMac yazılımı sarsıntıları tespit ve kayıt edebiliyor ve gerçek zamanda 3 eksenli grafik olarak gösteriyor.

Bu enteresan sismografi yazılımı, freeware (amiyane tabirle beleş) lisansla dağıtılıyor. MacBook sahipleri bu yazılımı kurcalayabilirler. Yazılımın özellikle sismik hareket ve grafikler konularının eğitiminde kullanılabileceği da not olarak belirtilmiş. Türkiye’de deprem konusu üzerine olan hassasiyet dikkate alındığında eğitim kurumlarında denenmesi ilginç olabilecek bir sistem.

Türkiye için deprem konusu üzerindeki hassaslıktan bahsetmişken, toplumun çeşitli kesimlerinde ve siyasetçiler arasında hakim olan duyarsızlığa da dikkat çekiyorum: DEPREMİ UNUTMAYIN, UNUTTURMAYIN…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.