Çimenler hayat kurtaracak (Ntvmsnbc’den)

Çimenler hayat kurtaracak – Ntvmsnbc

Çimenler belki de gelecekte bir enerji kaynağına dönüşebilir, zira bilim insanlarına göre çimenden elde edilecek elektrik enerjisi dünya elektriğinin yüzde 19’unu karşılayabilir. Fotosentezle emdiği karbondioksit de cabası.

Geçen sene BBC’de yayınlanmış bir habere eski Ogo’s Attic blogumdan bağlantı vermiştim. Buradan ulaşabilirsiniz: Tall grasses set to power Europe

Ntvmsnbc’nin Science dergisinden aktardığı bu haber de enteresan. Benzer konularda değişik çalışmaların devam ettiği anlaşılıyor. Haberde bahsedilen araştırmanın ilginç yönlerinden biri biyoyakıt hammaddesi olarak kullanılabilecek çimenin, mısır ve soya gibi kaynaklara göre hektar başına çok daha ucuz ve verimli olması. Değerini ve verimliliğini yitirmiş pek çok tarım arazisinin biyoyakıt hammaddesi yetiştirmek için kullanılabileceğinden ve yazıda adı geçen türden ot, çimen ve yeşilliğin yaydıklarından daha fazla karbondiyoksidi emdiğini anlatmışlar.

Ben golf alanlarının benzer amaçlarla kullanılacağını düşünüyorum. Hem dünya gereksiz bir aktividen kendini kurtarır, hem de katledilmiş orman ve tarım arazileri tekrardan işe yarar bir hale gelir. 🙂 (Ogo’nun blogu golfe düşman bloglardan biridir. 🙂 )

Öte yandan bu otlar ve çimenler Ege yöresinde zeytinyağı ve limonla güzelleştirilip leziz salatalar haline dönüştürülecek ve mutfak ve yemek kültürüne yapılmış bir katkı olarakta bilim adamlarının hanesine eklenecektir. Gördüğümüz gibi başlık boşuna atılmamış: çimenler hayat kurtaracak.

Technorati: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.