Perros by MuereBoriz ve flickr video mevzuu


Nanometraje animado por MuereBoriz. Música y sonido original de Alonso Quijada

Daha evvel MuereBoriz’in kurduğu flickr komunitesi QuiltroProject‘ten bahsetmiştim. Yukarıdaki Perros isimli nanometraj yine MuereBoriz’in çalışması.

Flickr Videonun kullanıma girmesini hatırına yukarıdaki videoyu hem hoşuma gittiği için hem de denemek için ekledim. (Bu arada kendim de upload amaçlı hmmm… videonotunu yükledim, web arayüzünden video yükleme prensip olarak fotoğraf ile aynı şekilde işliyor: hmmm…)

Yeni seçeneğe tepki gösterenler olsa bile grafik ve hareketli görüntü çalışan flickr üyelerinin bu opsiyonu çalışmalarını sunmak için kullanacağına eminim. Flickr arayüzünde ya da genel kullanım mantığında büyük bir değişikliğe gitmeden bu yeniliği sistemine eklemiş.

Sayısal fotoğraf makinesi, cep telefonu veya iğne deliği kamera kullananlara, görüntü yaratmak için bileğini konuşturan sanatçılara, balayı fotoğraflarını paylaşanlara ya da sadece görüntü depolayanlara ve hatta eksibisyonistlere kadar yüzbinlerce kişinin şu ana kadar bu servisten yararlandığını düşünürsek kısa süreli video seçeneğinin eklenmesi ancak kendisini görüntülerle ifade edenlerin seçeneklerini arttırıyor.

Flickr’in belki de en iyi özelliği olan dostane komunitelerin gelişmesine önayak olan kullanıcının eklediği kendine ait görüntü ve diğer katılımcıların yorum ve notlarını öne çıkaran şeffaf tasarım ve akıllıca çözülmüş mimarinin sağladığı kişisel gizlilik özelliği video eklenmesiyle pek değişmemiş diye düşünüyorum. Öte yandan flickr APIsi aracılığıyla videoların daha değişik uygulamaları zenginleştireceği de aşikar.

Gruplar, etiketler, bunların kombinasyonundan oluşan clusterların arasına ileride sadece videolardan oluşan gruplar ve küçük komuniteler oluşacaktır. (Grup yöneticileri, grubun türünü sadece fotoğraf, fotoğraf + video ya da sadece video eklenebilir şeklinde sınırlandırabiliyorlar!)

Yine de tepki gösterenlerin de muhtemelen kendilerince haklı oldukları yönler vardır. flickr ile yaşadıkları “aichaku” ilişkisi bunun nedenlerinden biri gibime geliyor. Bu meselenin nereye kadar varacağını bilemiyorum ama kullanıcı adının üzerine “no video” eklemiş bir kaç kişi gördüm. 🙂 Belki durumdan memnun olmayanlar başka servislere yelken açarlar?

Perros‘dan yola çıktık ama gerisi tam bir flickr güzellemesi oldu. Eh…

Aichaku, bir nesneyi işlevi nedeniyle değil, sadece varoluşu nedeniyle sevmeye japon kültüründe verilen isim. Bu kavramı John Maeda, “The Laws of Simplicity (Simplicity: Design, Technology, Business, Life)” kitabında tasarımcı ve kullanıcı perspektiflerinden ele alıyordu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.