kitap- İSPANYA-TÜRKİYE: 16.Yüzyıldan 21.Yüzyıla Rekabet ve Dostluk

İSPANYA-TÜRKİYE
16.Yüzyıldan 21.Yüzyıla Rekabet ve Dostluk

Pablo Martin Asuero (Ed.)
Çeviri: Peral Bayaz Çarum
352 sayfa, 25,–TL
Aralık 2006
Tarih ve Coğrafya Dizisi – ISBN : 975-6051-51-5
Kitap Yayınevi. kitapyayinevi.com

Kaptan-ı Derya Sinan Paşa 1693 yılı Eylül ayında Sicilya sularında seyrederken Sicilya’nın İspanyol kral naibine şu mektubu yazıyordu: “İyiliksever İsa’nın müminleri arasında kral naibi seçilen Devletli ve Haşmetli Efendim. … Bu mektubu, orada yaşayan zavallı bir kadının, annemin varlığından sizi haberdar etmek için yazıyorum. Yaşamının son günlerinde bu kadıncağızı görmek istiyorum. Umarım bu mektubu alınca annemi bir tekneye bindirerek gönderirsiniz, onu görmekten başka kötü bir niyetim yok. Onu gördükten sonra, geçenlerde kardeşimi gönderdiğinizde yaptığım gibi, geri gönderirim. …” İspanya ile Türkiye’nin yüzyıllardır süregelen inişli çıkışlı ilişkilerinden yalnızca bir ânı yakalıyor bu mektup…
(Kitap tanıtım sayfasından alıntı. Devamı için tıklayın.)

Ocak ayı başında çok kısa bir süreliğine Ankara’dayken Kitap Yayınevinin yayınladığı Türkiye-İspanya kitabından haberdar olmuştum. Dost Kitabevine ve Kızılaydaki kitapçılara uğrayacak vaktim olmadığından 5 dakikalığına Armada’daki Remzi Kitabevine uğradım. Ellerindeki son kitabı aynı sabah sattıklarını söylediler!!! Kısmet değilmiş dedim.

Henüz de toparlanıp ısmarlamadığım için kitap elime geçmedi ama bu konuyla ilgilenebilecek kişileri haberdar etmek üzere bu iletiyi yazıyorum. (Özellikle Cronicas Otomanas’dan Pere abi’nin ilgisini çekecektir bu kitap 🙂 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.