500 euro bütçeli dev yapIm

63. UluslararasI Venedik Film Festivalinin bir parçasI olan 21. Uluslararasi Venedik Sinema Elestirmenleri Haftasina (Settimana Internazionale della Critica di Venezia) katilacak filmler arasinda yapIm bütçesi 500 euro olan bir filmin (La rieducazione) varligi pek çok kisiyi ve filmin yapimcilarini sasirtmisa benziyor.

Davide Alfonsi, Daniele Guerrini, Alessandro Fusto ve Denis Malagnino isimli dörtlünün Amanda Flor kodadInI kullanarak tasarlayIp yönettigi ve rol aldigi “La rieducazione” için 200 euro benzin, 120 euro yeni bir harddisk, 90 euro kayIt için bos teyp ve 90 euro ise sigara-su-kola-bira masrafI olarak hiç acImadan harcanmis. Filmin basaktörü Marco Donatucci yapImcIlarIn arkadasIymis ve muhasebe kayItlarInda öyle bir kalem gözükmedigine göre karIn tokluguna calistigi anlasiliyor.

SayIsal video teknolojisinin artIk evlere kadar ulasmis olmasI nedeniyle film yapIm maliyetleri giderek düserken her sinemacInIn Romali Amanda Flor 4lüsü kadar sansli olamayacagi bir gerçek. Yine de bloglar, youtube gibi video komuniteleri ve benzerleri araciligiyla ucuz ve yaratIcI filmlerin promosyonun yapIlma ve genis kitlelere ulasabilme olasiligi anlatacak bir hikayeleri ya da projesi olan genç sinemacIlarI heyecanlandIrmalI. Sinema endüstrisinin milyon dolarlar harcayarak tamamladigi ve büyük bütçeleri is modellerinin bir parçasi olarak reklam malzemesi olarak kullandigi bir ortamda bagimsiz ve tabir yerindeyse çulsuz yaratIcIlarin degerlendirebilecekleri olanaklarin gittikçe daha ulasilabilir olmasi rekabeti daha farkli kilacak bir unsur olarak dikkat çekiyor.

Konuyla ilgili sayfalar:
Presentarán en la Mostra de Venecia una película que costó 500 euros
‘Hiena’, ‘Le pressentiment’, ‘Egyetleneim’ and ‘La rieducazione’ part of Venice’s Critics’ Week

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.