Carmen D’Avino kisa filmleri ve Miguelanxo Prado’nun filmi De Profundis

Carmen D'Avino-THE BIG OCartoon Brew araciligiyla deneysel ve canlandIrma film sanatçIsI Carmen d’Avino’nin çalismalarina iliskin bir sayfaya ulastim: Art without Borders: Carmen D’Avino

Kisa filmlerinden örneklerin ve D’Avino ile yapilmis söylesiden alintilarin da bulundugu bu sayfayi özellikle canlandIrma ve deneysel sinema meraklilari ilginç bulabilirler.

Carmen D’Avino’ ya göre çok daha genç bir kusaktan olan ispanyol çizgi romancI Miguelanxo Prado iddiali calismasI canlandirma filmi “De Profundis”da 2006 sonbaharinda gösterime girecek. Mart ayi basinda filmin promosyonu ve tanitimiyla ilgili etkinlikler sirasinda televizyonda gösterilen parçalardan gördügüm kadariyla klasik bir canlandIrma filminden ziyade müzik, resim ve animasyonun sinemanin diger ögelerine göre agir bastigi siirsel bir çalisma.

De Profundis - Miguelanxo Prado Müziklerini Nani García’nin yaptigI filmde Prado’nun yagli boya kompozisyonlari ve çizimleri ustaca bir araya getirilmis. TV ekraninda gördügüm tamamlanmis sekanslar kadariyla bile çok etkileyici buldugum “De Profundis” gerek sembolik gerekse gerçek yönleriyle bir yasam kaynagi olan denize adanmis bir yapIm olarak tanImlanmis. Prado’nun kökenlerinin okyanusla harman olmus Galicia bölgesinden oldugunu dikkate alInca projenin deniz kültürünü olusturan insanlar ve efsanelere iliskin olmasi sasirtici olmuyor. Alexander Petrov’un cam üzerine boyanmIs saheseri “ihtiyar adam ve balikçI”nda oldugu gibi Miguelanxo Prado’da canlandIrma sinemasi gibi büyük özveri ve organizasyon gerektiren bir alanda yaratIcI ve üretici sorumluluklarinin neredeyse tamamini üzerine alarak sadece kendi stilinin uygulanmasi üzerinde konsantre olmayi hedeflemis. Çizgi filmin sanat biçimi olarak taniminin hizla degistigi ve ticari anlamda destekli calismalarin gereginden fazla gürültü kopartilarak ortaya sürüldügü günümüzde Prado ve onun gibi yaratIcIlarIn cesur denemelerinin tamamlanabilmelerini keyifle izliyorum.

Filmin yapImcIlarIndan Continental Animación son derece kisisel ve sanatsal bir tarza sahip bu yapImI olabildigince çok sinemaseverin büyük perdelerde görebilmesi için yogun bir tanitim faaliyetine girismis durumda. Ticari anlamda ciddi bir risk olarak tanimlayabilecegimiz bu yatIrImIn onlar açIsIndan basariLi olmasi hareketlenmeye calisan ispanyol çizgi film dünyasI için olumlu bir gelisme olacak. Film ekim ayinda gösterime girdiginde filmi muhakkak sinemada izleyecegim!! Bu filmle ilgili daha fazla bilgim olursa AtmasyonSpekulatif araciligiyla bunlari iletmeye devam edecegim.

Technorati etiketleri:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.