Tanrı’nın selam verdiği insanlar

28. Uluslararası TÜYAP Kitap Fuarı ve 19. İstanbul Sanat Fuarı’nın ödülleri sahiplerini buldu

Sanat Fuarı Onur Sanatçısı Muhsin Kut, ödülü alırken, “Tanrı buradan geçiyor olsa, gerekli kişileri selamlayacaktır” dedi. Kitap Fuarı Onur Yazarı Cevat Çapan da sözlerine, “Ne güzel şey Tanrı’nın selam verdiği bu insanlarla beraber olmak” diye başladı.

Cumhuriyet Kültür Servisi – 28. Uluslararası TÜYAP Kitap Fuarı ve 19. İstanbul Sanat Fuarı’nın ödül töreni önceki akşam İnterexpo Salonu’nda yapıldı. Yayıncılar, yazarlar, sanatçılar, sanat galerisi yöneticilerinden oluşan bir davetli topluluğunun katıldığı geceye her iki fuarı da tanıtan konuşmasıyla başlayan TÜYAP Kitap Fuarı Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, sanat fuarı düzenlemenin kitap fuarı düzenlemekten daha zor olduğunu söylerken bu yıl kitap fuarının yabancı katılımcı sayısının rekor sayıda olduğunu belirtti.

Sanat Fuarı Onur Koleksiyoneri Leyla ve Cengiz Akıncı çiftine ödülünü vermek için söz alan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Rahmi Aksungur, “İyi bir sanat koleksiyonu yapmak için zengin olmaya gerek yok, sanat aşkı yeter” derken, Cengiz Akıncı, adlarının böyle büyük kişilerle anılmasının bir onur olduğunu söyledi.

Sanatsever Kurum Ödülü’ne değer görülen Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ödülünü Kavukçuoğlu’nun elinden aldı.

Öztürk, ödül sevincini şu sözlerle dile getirdi: “Anadolu yakası sanatsal etkinlerde adeta unutulmuştu. Artık sanatı ‘karşı’da izliyorduk. Bu ödül beni ancak sanata daha çok yatırım yapmaya teşvik edecektir.” Bir süre önce Kadıköy’ün korsan kitabın adeta merkezi haline geldiği eleştirilerine maruz kalan Öztürk’ü, ödülünü almak için sahneye gelince bir grup yayıncı alkışlamadı.

Ödülünü Doğan Hızlan’ın elinden alan Sanat Fuarı Onur Eleştirmeni Erhan Karaesmen ise, “Teknoloji alanından gelenlerin sosyal incelikleri yok sanılır. Halbuki biz neden-sonuç ilişkisini kurmayı öğreniriz bu alanda. Ben bu geceyi düşündükçe keyiften çatlayacağım” dedi.

Sanat Fuarı Onur Sanatçısı Muhsin Kut da, ödülünü TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal’ın elinden aldı. “Bu an, insanın başına 50 yılda bir gelir. Yeşille maviyi gönlümce yan yana sürebilmek için her şeyi yaptım; tuval bile” diyen Kut, kendinden boş tuval sipariş eden bir akıl hastasının, bu tuvali bir gazete sayfasına çevirdiğini; ancak sayfaya yalnızca bir bank çizip “Buraya oturursanız Tanrı sizi selamlar” yazdığını anlattı ve ekledi: “Tanrı buradan geçiyor olsa gerekli kişileri selamlayacaktır, emin olun.”

Muhsin Kut’un büyük alkış alan konuşmasından sonra Ünal bu kez “28 yıldır yanımızda olduğu için çok teşekkür ediyoruz” dediği, Kitap Fuarı Onur Yazarı Cevat Çapan’a ödülünü vermek üzere sahnedeki yerini aldı. Çapan, “Ne güzel şey Tanrı’nın selam verdiği bu insanlarla beraber olmak. Varlığınızla bizi ödüllendiriyorsunuz. Bana unutmayacağım bir gece yaşattınız” dedi.

tüyap kitap - sanat fuari ödül töreni - cumhuriyet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.