Balıkla kırmızı şarap iyi gitmez…

Cumhuriyet gazetesinin Anadolu Ajansından, Anadolu Ajansının ise İndependent gazetesinden aktardığı bir haberde araştırmacılar kırmızı şaraptaki demirin deniz ürünlerindeki maddelerle reaksiyona girdiğini ve böylece ağızda hoş olmayan bir tat oluştuğunu belirlediler denmiş.

Neye göre hoş olmayan bir tat olduğu net olarak belirtilmemiş ama haberin formatı nedeniyle klasik bir beyaz şarap (yani benim gibi düşünenlerin naçizane görüşümüzce üzüm suyu) lobisi operasyonu ile karşı karşıya olduğumuzu düşünebiliriz. Kırmızı şarapta yoğun olan demirden dem vurulurken haberin sonunda beyaz şarapta da vardır aslında demir ama toz, nakliyat gibi dış mihrakların ürünüdür bu falan diye kem küm edilmiş.

Damak tadınızın kahyası sizsiniz sevgili kırmızı şarapseverler. Ciddiye almayın böyle haberleri. Bilimsel araştırmaları araç olarak kullanarak batıl inanışları savunanlara kanmayın, kırmızıdan şaşmayın. Bu noktada sevgili Çoşkun hocayı anmadan geçemeyeceğim. Kendisini tanıyan tanır. Detaya gerek yok.

İlle beyaz şarap içeceğim çipuranın yanında diye inat ediyor ve araştırmayı yapan Japon bilginlere güveniyorsanız hangi beyaz şarabı içmeniz gerektiğini de kendilerine danışabilirsiniz.

Her neyse, bu sefer beyaz şarap komplosunda maşa olarak kullanılan şahıs California Üniversitesinden Prof. Takayuki Tamura ile meslektaşları olmuşlar. Soğukkanlı bir bilimsel tavırla yaptıklarına şüphe duymadığım araştırmalarına ilişkin makale Journal of Agricultural and Food Chemistry‘de yayınlanmış:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.