Wi-Aquarium – wifi bağlantılı akvaryum

Engadget‘in The Raw Feed‘den alıntıladığı iletide Mısırlı araştırmacı Mohamad Abou El-Nasr’ın geliştirdiği wi-fi bağlantılı akvaryum projesinden bahsediliyor. Lantronix firmasının düzenlediği “Wireless Design Competition” (kablosuz tasarım yarışması) 3.sü olan Wi-Aquarium ismindeki proje sayesinde akvaryumunuzu uzaktan bir webcam yardımı ile gözleyebilir, balıklarınızı besleyebilir, akvaryumunuzdaki ısıtma ve filtre sistemini kontrol edebilir hale geliyorsunuz.

Araç sayesinde nerede olursanız olun email aracılığıyla akvaryumunuzdaki sakinlerin durumunu takip etmeniz mümkün. Akvaryumun sonuçta kontrol edebileceğimiz bir hacimde kurulmuş minik bir ekosistem olduğunu düşündüğümüzde benzer uygulamaların daha büyük ölçekli ve karışık sistemlerde kullanılabileceğini bize hatırlatan keyifli ve faydalı bir ürün. Akvaryum tutkunlarının hoşuna gidecektir.

Engadget yazarı bu ürün ile donatılmış akvaryumları bir zamanların çılgınlığı Tamagotchi ile ilişkilendirmiş ve bu projenin Tamagotchinin ilk başta olması gereken şey olduğunu yazmış. Bence pek bir alakaları yok. Tamagotchi’nin en büyük esprisi onu sürekli yanımızda taşımamız ve sanal bir hayvanla fiziksel bir bağımlılık kurmamızdı(!)

Wi-aquarium’ın sağladığı akıllı bir kontrol sisteminin ve genelde akvaryum sahibinin gözlemci olduğu bir tecrübenin teknoloji sayesinde akvaryumdan uzakta olunan noktalara daha iyi yansıtılması. Teknolojinin geldiği noktada bunun sanal bir tecrübe olarak adlandırılmaması gerek.Tamagotchi ise bir dönemin tekno-sosyal fenomeni olarak sanal dünyanın bir klasiği olarak anılmaya devam edecek.

Broadband Wireless Exchange Magazine web sitesinde yukarıda bahsettiğim yarışmanın diğer katılımcılarının ürünlerini de bulabilirsiniz: Wi-Fi Creeps Into Aquariums, Alarm Clocks and other Smart Adaptable Network Devices

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.