Blogculuk amatör bir meslek mi ?

1998’den bu yana düzenli olarak güncelledigi blogunu geçtigimiz haftalardan itibaren “profesyonel” ve fulltime is olarak devam ettirme kararI olan web tasarImcIsI Jason Kottke ( kottke.org ), konu üzerinde çesitli tartismalarin olusmasina neden oldu. Gerekçeleri ve amaçlarInI açIkladIgI iletisinde amatör bir heyecanla blogunu devam ettirebilmek üzere okurlardan gelen bagislara dayali mikrosponsorluk uygulamasi ve giderlerini azaltmak üzere kendi hayat tarzinda yaptigi degisikliklerden bahsediyor.

Bu yöntemin yürütülebilirligi ve uzun vadeli bir kaynak olup olamayacagi soru isaretleri uyandirsa bile Jason’un amaç ve gerekçeleri ve blogcu olarak popülaritesi gerekli ilgiyi uyandirmisa benziyor.

SixApart(Typepad) yöneticisi Anil Dash’in konuyla ilgili yazdigi ileti ve yapilan yorumlar ve Imazine.fr gibi pek çok diger blog Kottke’nin aldigi kararin kisisel blog yayinlayan pek çok kisiye ilham kaynagi olabilecegi ve sevdigi ve hoslandigi isi yapmak isteyenlere ufuk açtigi ve bloglarIn bagimsiz yönünü korumak üzere önemli bir adIm oldugu konusulurken, öte yandan bir kisi evinde oturup bunu rahatça yapabilsin diye neden bagis yapmak gerektigini sorgulayanlar da var…

Jason Kottke’nin denemesine bir yandan devam ederken, arama motorlarina taze yiyecek iletmeye merakli, trafige aç dikey bloglar araciligiyla ürün ve servis tanitimi yapmaya calisanlar ve viral pazarlamacilarda kendi deneme ve tecrübelerini yasiyorlar.

McDonalds firmasi SuperBowl kampanyasi için sahte bir blog yayinlamis ve bu ortaya cikmisti. Benzer sekilde Mazda geçen sene basarisiz olan bir internet kampanyasini sahte bir baska blog araciligiyla pisirip, internet üzerinden sunmaya çalismis ama McDonalds örneginde oldugu gibi zorlama çabalarI kisa sürede blog kalabaliginin da çabalariyla ortaya çIkmIstI.

ReklamcIlIk dendiginde hemen akla gelen “reklamin iyisi, kötüsü olmaz arkadas” düsturundan yola çIkarak bu tür vIzIltIlarIn ürünlerin ve markalarIn etrafInda bir deger yarattiklari düsünebilir ama özellikle bu iki örnegin uzun vadeli beklentisi olan markalar için seçilmemesi gereken örnekler olduklarI ashikar. Özellikle, mcdonalds gibi blog, internet ya da insan beslenmesi gibi kavramlara uzak bir kurumsaniz, cin olup, seytan çarpmaya calismayin.

Diger taraftan Sony ise geçtigimiz haftalarda blogcularI ilgilendirecek bir baska yatirim yaparak high-tech ve internet blogu lifehacker.com‘un yayincisi Gawker Media ile 3 ayda bir yenilenmek üzere, ayligi 25bin dolarlik bir sponsorluk anlasmasi imzaladI. Anlasma süresince lifehacker’da bir tek Sony’nin reklamlarI yayInlanIrken, teorik olarak blogun çizgisinin degismemesi öngörülüyor. Tek bir kisi (scribbling.net’ten Gina Trapani, muhtemelen Kottke gibi bagisli degil, maasli bir blogcu) tarafindan hazirlanmak üzere planlanan projenin kurumlar ve blogcular açIsIndan enteresan açIlImlarI olacak bu ticari modeli, Gawker Media jalopnik.com isimli otomobil blogu üzerinde Audi ile denemis ama daha sonra anlasma uzatilmamisti. Konuyla ilgili bir iletiyi ve diger linkleri ise Weblogs Inc. ve Gawker’in ispanyol takipçisi Weblogs SL yayinlamisti.

Bir yanda Sony ya da McDonalds gibi dev sirketler, diger tarafta J. Kottke. Kimileri “sadIk” müsteri kitleleri yaratmak, digeri ise sevdigi ve istedigi sekilde yasamak üzere aldIgI kararI “sadIk” okuyucularInIn bagislariyla sürdürebilmek üzere yakin kulvarlarda kosturuyorlar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.